Cuma, Şubat 03, 2006

Türk Kahvesi

Ehli keyfin keyfini kimler tazeler….
Taze elden, taze pismis taze kahve tazeler
Ehli keyfe keyf verir kahvenin kaynaması,
Eşegi yoldan çıkarır sıpanın oynaması...
Ehli keyfe kahve verse tazeler,
Ehli keyfin keyfini tazelerler
Gönül ne kahve ister ne kahvehane
Gönül ahbap ister kahve bahane...



TÜRK KAHVESİ

Kahve Türkiye’den önce Arap yarımadasında, Mısır ve Hindistan’da yayılmıştır.

Kelime olarak arapça "kahwa" dan gelmektedir.Bu sözcüğün de Habeşistan’da kahve üreten Kaffa yöresinden alındığı sanılıyor.

Önceleri, dövülüp toz haline getiriliyor, böylece bir nevi ezmesi yapılarak ekmek üstüne sürülüp yeniyormuş.Tahtakale’de açılan ilk kahvehane yalnız halkın değil müderris ve kadı gibi okumuş kesimin de ilgisini çekmiştir. Ne olduğu tam olarak bilinmeyen bu yeni madde bir uyuşturucu muamelesi görmüş ve sözde kömürleşme derecesinde kavrulan herşeyin Müslümanlıkta haram sayılacağı bahanesiyle din adamlarınca yasaklanmıştı. Herşeye rağmen kahvenin sevilip yaygınlaşması önlenememiş ve Sultan III. Murat (1546-1595) zamanında İstanbul’da kahvehane sayısı 600’ü geçmişti

Tiryakiye yakışır bir kahve ağır ateşte 15-20 dakika pişirilmeli, cezve sık sık ateşe sürülüp geri çekilmelidir. Her fincan kahve için bir kaşık kahve ve bir kaşık şeker günümüzde kural haline gelmiştir.

Eski Türk kahvesi ise genellikle şekersiz olurdu. Bunun yerine kahve öncesinde veya sonrasında tatlı bir şey yemek veya içmek geleneği vardı. Tatlı olarak şerbet gibi içecekler alındığı gibi reçel, şekerleme veya lokum da yenirdi.
Şayet kahvenin değişik ve güzel bir koku taşıması isteniyorsa fincanların dibine yerleştirilen bir mahfaza içine kokulu maddeden bir parça konulurdu. En çok yasemin, amber, karanfil ve kakula kullanılırdı.

Türk kahvesinin (dozunda içildiği takdirde) sağlığı tehdit edecek zararlı yanı yoktur.

Teskin edici ve dinlendirici özelliği vardır.

Bir fincan kahvedeki 50 mg. kafein hemen vücuttan atılır. Bu bakımdan Türk kahvesi fincanı ideal ölçülere sahiptir. Bir fincandan fazla içildiğinde zihin açıcı, uyarıcı, enerji verici özelliği ön plana çıkar.

Sindirime yardımcı olur. Bu yönüyle şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini önler.

2 Comments:

At 5/2/06 20:06, Blogger rana said...

Halecimmmm, türk kahvesine bayılırım ben...

 
At 6/2/06 09:13, Blogger Hale OGSUZ said...

Ranacımmmm, canım, walla ben de bayılırım.. Şöle höpürdete höpürdete keyifle içmek kadar zevkli bişi var mı? Öptüm canım..

 

Yorum Gönder

<< Home